Apeldoorn, The Netherlands
Menu
menu
0

 

“Henk! Kom eens hier”, klinkt het vanuit de woonkamer. “Moet je dit eens lezen” – en ze laat Henk het bericht zien op haar telefoon. Zijn ogen aanschouwen een schreeuwende kop boven het artikel: “Treitervloggers terroriseren buurt in Zaandam.” Ondertussen loopt Ingrid driftig naar de computer toe en logt in op Facebook en begint er flink op los te typen. Dat lucht haar op, want op straat kijkt ze dat tuig niet aan. Dieren zien dat in het wild als een uitdaging namelijk. “Dat motte ze is in hun eigen land proberen met die dictater in Turkije maar dat durven ze zekker niet!” Bekijk willekeurige comments en u ziet dat ze echt bestaan. Henk schudt zijn hoofd nogmaals en mompelt; “Waar gaat het heen met dit land? Zwarte Piet verdwijnt en nu dit weer!” U kent het wel, het schorriemorrie-publiek die per incident lijkt te groeien als een kwaadaardig gezwel en hunkert naar de PVV of de ‘PVV-in-een-sjieker-jasje’, de VVD. Met de populaire ‘Hoodvlogs’, die wordt geleid door Ismail Ilgun, zijn de jongeren in de Zaanse wijk Poelenburg het mikpunt geworden van aanhoudende kritiek. Eerder werden ze door de Telegraaf gebombardeerd tot ‘Straatterroristen’, door hun optreden bij PAUW is hun bekendheid bevestigd. Beeldvorming met betrekking tot ‘buitenlanders’ en islam is krachtig en de misleidende toon werd hiermee gezet. Zelfs de landelijke politiek heeft zich ermee bemoeit en struikelt men links en rechts over elkaar heen om er ‘iets’ van te vinden. 

Het zijn typetjes die je in elke stad op de hoek kunt vinden. Een kleine, iets te dikke Turk in strakke t-shirts die zichzelf ‘Buurtvader’ noemt, te oud is om met kleine jongens te hangen maar wel zijn status probeert te bewerkstelligen. ‘Anaconda’ is toch wel mijn favoriet, zijn zwarte zonnebril raakt zijn oren niet omdat hij tracht nonchalance uit te stralen. Daarentegen probeert Ismail zonder opleiding en werk zijn geld eerlijk te verdienen door het maken van vlogs, ongecensureerd laat hij het simplistische leven zien van hangjongeren in een multiculturele achterstandswijk. We zien zelfverklaarde voorbeeldige moslims, die geen kans onbenut laten om een ‘dikke jonko te klappen’ en hun woorden bekrachtigen door constant te zweren op hun heilige Koran. Af en toe wordt er een wheelie getrokken, iemand op zijn neus geslagen, scheurt men in auto’s rond en komt ome agent de boel sussen. Ze voelen zich onbegrepen en besmeurd door de samenleving waarin zij leven.

Verantwoordelijkheid is voor hen een vies en onbekend woord, hun jeugdige kijkers krijgen een wereld voorgeschoteld die niet gepromoot dient te worden. Wat ik vooral zie zijn een stel provocerende jonge straatschoffies, opgeslokt door twee werelden, met het idee dat ze opgroeien in een willekeurige Amerikaanse ghetto en dito leven leiden. Tegelijkertijd wordt men uitgekotst door de anti-islam/-Turkije houding in de media cq. maatschappij en reageren rebels op deze berichten. Waar horen ze eigenlijk bij? Ze beweren ook goede dingen te doen, dat bevat wellicht een kern van waarheid alleen strookt dit niet met hun zelfgecreëerde beeld van harde jongens van de straat. Uiteindelijk worden zaken tegen elkaar weggestreept en dat is de verantwoordelijkheid die deze jongens zelf dragen.

Maar zijn het ‘Straatterroristen’? Nee!

Scoren

De media en politici lieten zich wederom van hun sterkste kant zien. Zo acteerde de gelouterde Jeroen Pauw in zijn show als zeer verontwaardigde host met twee gezichten. Vlak voordat de uitzending begon praatte hij amicaal en relaxed met de jongens. Eenmaal aan tafel fileerde hij ze en genoot daar zichtbaar van. Hij (evenals andere media-kanalen) kaart daarmee niet de sociale problematieken aan maar maakt net zoals de ‘Hoodvloggers’ onderdeel uit van hetzelfde probleem. Stigmatiseren en scoren, alles voor de kijkcijfers en roem. Pauw verdiende daarmee ook de gasten die het programma waardig is; inhoudsloos. Zonder dat ze het doorhebben cirkelen de ‘daders’ als ware aasgieren om elkaar heen en dienen de toeschouwende ‘slachtoffers’ als voer.

Deze kwestie omvat een groter plaatje en werd niet zonder reden uitvergroot: De kloof tussen autochtoon en allochtoon, wit versus zwart, niet-moslim versus moslim. Door populisme, stigmatisering van alle partijen komen we niet nader tot elkaar, zeker niet als ook de politiek haar verantwoordelijkheid hierin niet neemt. Ook zij maken onlosmakelijk deel uit van het probleem. Wanneer ik Mark Rutte hoor praten over straatschoffies met een camera kan ik mijn lach moeilijk bedwingen. Een man die de leiding heeft over Nederland en onder andere handel drijft met Saudie-Arabië, Israël en Indonesië, daarmee miljoenen slachtoffers op zijn conto kan plaatsen, is zijn geloofwaardigheid totaal verloren. Zeker nu blijkt dat hij stemmers van de PVV wilt afsnoepen door Wilderiaanse uitspraken netjes te verpakken en toe te eigenen. Dit is bij uitstek de man die we niet moeten hebben als we praten over oplossingsgerichte maatregelen. Ik praat liever met jongens in trainingspakken en zonnebrillen – die op de hoek van een supermarkt staan – dan een politicus in een net pak die een hele natie voorliegt.

Het gaat nog jaren duren voordat het ontstane gat wordt verkleind, de Molukkers zijn een goed voorbeeld van een langdurige traject met betrekking tot integratie. Waar er eerder radicale acties werden uitgevoerd door onze collectieve frustraties ten opzichte van Nederland, is die dreiging compleet verdwenen. Wanneer ik voor mezelf spreek is de afkeer jegens Nederland (politiek) nog reeds aanwezig – ik steek dit niet onder stoelen of banken – maar mijnwapenis een pen, camera en kennis. Wil je dit soort jongens en de maatschappij een dienst bewijzen dan zul je alle partijen erbij moeten betrekken: Politie, politiek, welzijnswerk maar vooral de jongens zelf. Je kunt niet alleen over hen praten, je zult de dialoog moeten blijven zoeken en met ze praten. Hiervoor hebben we in Nederland voldoende spelregels, crimineel gedrag wordt getoetst door de rechter en de rest ligt aan de bereidwilligheid. Sleutelwoord blijft ‘vertrouwen’, en dat ontbreekt. De schreeuw om repressief handelen vanuit de overheid gaat niet veel uitrichten. Wanneer de overheid zich laat verleiden tot symboolpolitiek is dit slechts bedoelt voor de bühne, structureel zal men een lange termijnvisie moeten ontwikkelen. Dat vergt – zoals hierboven al vermeld vertrouwen – veel geduld.

En begin niet over Nederlandse normen en waarden, alsof deze superieur is aan andere culturen met prima levensvoorschriften. Universele begrippen gaan prima samen in een dynamische en snel veranderende maatschappij. Ik heb het niet over veroveren maar over samen in een maatschappij leven.

Wen er maar aan

Voor de mensen die dit als een utopie zien, wen er maar flink aan dat dit een multiculturele samenleving is. Je kan altijd nog anoniem je frustraties op internet botvieren. Wellicht zullen we met de Blonde Verlosser oude tijden herleven, opnieuw werkkampen worden ingevoerd en enkeltjes naar land van herkomst worden uitgedeeld. Tot die tijd heb je gewoon met ons te dealen…

 1. Lieve Andy,

  wat denk je zelf?
  Ik geloof dat je het nog steeds niet helemaal snapt maar misschien heb ik het helemaal fout en drukte je gewoon te snel op”enter”.

  Laat ik het zo zeggen: maakt het voor jou wat uit wie er morgen bij jouw oma/moeder/vrouw/zus/opa/vader/man/broer/nicht/neef of bij jou op de stoep staat?

  Je eerste zin doet vermoeden dat de achtergrond er wel degelijk toe doet al probeer je dat beeld te ontkrachten in zin 2. Gewoon zo jammer, die eerste zin, die slaat nergens op en ik denk dat je dat zelf ook wel weet.

  Je overige 4 zinnen zeggen niet zoveel anders als wat de meeste mensen zullen vinden, dit artikel ging echter over het groter maken van een kloof, het uitlichten van een specifieke groep binnen een groep die jij denk ik allemaal niet voor wiens deur dan ook wilt zien staan. DAT is waar het hier om gaat.

  Prima stuk Geronimo, mijn complimenten. Triest zoals het in Nederland gaat en bijna alles en iedereen lijkt er aan mee te doen in plaats van er wat aan te doen, samen.

 2. Wat wil je hier nou mee zeggen? Dat dit altijd al gebeurde en nu wordt uitvergroot door de anti-islam houding? Dat is onzin. Elke idioot, met welke achtergrond dan ook die dit soort domme dingen op internet gooit en doet alsof ze de baas van een wijk zijn, kan dit verwachten. Je kiest nu volgens mij bewust voor een provocerende insteek en ik kan het vaak deels met je eens zijn, maar nu niet. Je kritiek op Rutte is wat mij betreft wel terecht. Mensen op die posities moeten niet zo provocerend doen. Net als jij trouwens 😉

Leave a reply