Apeldoorn, The Netherlands
Menu
menu

 

DEN-HAAG  “In de auto werd ik emotioneel. Dat we in een land als Nederland niet onze Molukse vlag mogen tonen. Ik stond daar om vreedzaam te demonstreren als Nederlandse staatsburger.”

We spraken na het incident met Enseline (foto boven). Een Molukse vrouw die samen met haar moeder vreedzaam wilde demonstreren tegen de mensenrechtenschendingen in Indonesië. De Nederlandse veiligheidsdienst greep hard in.

“Samen met mijn moeder stond ik op de kade in Rotterdam om de Indonesische president Jokowi op te wachten. Voor die dag droeg ik mijn traditionele kleding (kabaya) en mijn Molukse vlag had ik om. De beveiliging sprak me op dat moment aan, het zou storend zijn en provocerend werken. Ik moest de vlag opbergen, mijn moeder fluisterde op dat moment in mijn oor dat ik maar beter mee kon werken om het niet erger te maken. Uiteindelijk wilde de Nederlandse veiligheidsdienst dat ik het terrein verliet maar dat weigerde ik. “Op grond waarvan?” – vroeg ik hen herhaaldelijk. Hij zei alleen: “Omdat ik het zeg en ‘iets’ uitdroeg.” Ik confronteerde hem constant hiermee maar kreeg geen fatsoenlijk antwoord.

Toen Jokowi eenmaal arriveerde met de boot zwaaide ik naar hem, we hadden oogcontact, op hetzelfde moment balde ik mijn vuist! Ik voelde dat mijn arm direct van achter werd beetgepakt door de beveiligers. Ik begon zachtjes ‘Hena Masa Waya’ te zingen, waarop de beveiligers ingrepen door me een waarschuwing te geven, ze zouden me van het terrein verwijderen.

Omdat Jokowi de nieuwe president is, hoopte ik op vernieuwing, ik wilde de dialoog zoeken. In de auto werd ik emotioneel. Het is toch erg dat we in een land als Nederland niet onze Molukse vlag mogen tonen? Ik stond daar om vreedzaam te demonstreren als Nederlandse staatsburger.”

*Nawoord: Het gesprek vond plaats op 22 april in Den-Haag. In het kader van handelsbelangen kwam de Indonesische president Jokowi voor de duur van twee dagen naar Nederland. Hier werd hij ontvangen door de Nederlandse regering en het koningshuis.

De mensenrechtensituatie op de Molukken en West-Papua is schokkend. Zo worden gewetensgevangenen gemarteld en/of gedood door de Indonesische regering. Amnesty International houdt deze kwestie al jaren in de gaten en heeft hierover diverse rapporten naar buiten gebracht. Voor het Kurhaus en Paleis Noordeinde hadden ongeveer 150 Molukkers en Papua’s zich verenigd om vreedzaam hun stem te laten horen.

Link rapport Amnesty International: www.amnesty.nl/mensenrechten/landen/indonesie

Geronimo Matulessy

Anti-Jokowi protest (The Hague/Netherlands)

Leave a reply