Apeldoorn, The Netherlands
Menu
menu
sarah

 

APELDOORN – Een tijdje geleden kwam ik in contact met Sarah, ze wilde haar verhaal vertellen over het falende beleid binnen zorginstanties in Apeldoorn. Als 17-jarig meisje staat ze (2015) plotsklaps op straat en geen instelling die haar kan en wil helpen. Sarah vertelt over haar situatie.

“In 2013 waren mijn ouders gescheiden en ging ik bij mijn vader wonen. Dat ik 4,5 maand geleden op straat stond kwam doordat mijn vader het huis moest verkopen, het was een executieverkoop. Hij had me totaal niet ingelicht over de situatie waardoor het als een verrassing kwam. Daar sta je dan met je spullen, op straat. Ik zal je vertellen welke stappen ik heb genomen en waar ik uiteindelijk terecht ben gekomen.”

In eerste instantie heb ik mijn situatie voorgelegd aan mijn praktijkbegeleider op het ROC Aventus in Apeldoorn. Die was wel bekend met een soortgelijke casus, tegelijkertijd hebben de ouders van een vriendin mij opgevangen. Hier slaap ik nog steeds op een matras op de grond en kan ik niet tot rust komen. Ik waardeer wel dat ze me opvangen maar het is te druk voor me, aangezien het huis niet groot genoeg is en zij vijf kinderen hebben. Huiswerk maken kan ik amper en ben hierdoor al zes keer gezakt voor mijn examens. Teveel stress wat er in een kort tijdsbestek op mijn pad is gekomen. Het is gewoon dat je geen eigen plek hebt. Met mijn vader heb ik momenteel geen contact, dat hoeft voor mij ook niet. Hij is overigens onvindbaar. Gelukkig kan ik wel met mijn moeder overweg en zij steunt me waar ze kan, door de vele ruzies kan ik ook niet bij haar wonen.

Het bureaucratische proces en tegenwerking van
zorginstanties in Apeldoorn

Schoolmaatschappelijk werk op het ROC Aventus in Apeldoorn zou me verder helpen. Ze zouden van zich laten horen, na twee weken heb ik zelf contact gezocht en bleek dat ze nog niks voor me hadden gedaan. Ik ben toen naar het Jongerenloket gegaan. Mijn verhaal voorgelegd en bleek dat ze me niet konden helpen. Het was alleen voor jongeren boven de 18, ik moest maar bij Jeugdzorg aankloppen. Dit wilde ik uiteraard totaal niet. Want ik heb wel gewoon werk, relatie en zit op school. Dat vond ik te drastisch.

Daarna heb ik aangeklopt bij een maatschappelijk werker van het C.J.G. Voorst (Centrum Jeugd en Gezin). Mijn verhaal voor de zoveelste keer weer opnieuw uitgelegd maar ook zij konden niks voor me betekenen. Toen bij STIMENZ in Apeldoorn aangeklopt aan de Vosselmanstraat en bij een andere vesting van hen aan de Brinklaan. Wederom kreeg ik geen hulp waar ik op zat te wachten. Mijn andere stap was om naar het Juridisch Loket te gaan om mijn financiën op orde te krijgen, want ik wil een kamer voor mezelf huren. Mijn vader ontvangt nu nog steeds kinderbijslag maar ik zie er geen enkele cent van terug, dat geld kan ik hard gebruiken. Na gesprekken met een advocaat blijkt dat ik weinig kans maak ik om het geld te vorderen. Weer een teleurstelling, want ik graag een oplossing.
Laatste optie

Mijn laatste optie was het JIP. Hier heb ik een intake gehad en werd ik door een outreachend hulpverlener op weg geholpen. Samen hebben we met het C.J.G. Apeldoorn de zaak besproken, dit was met een jeugdwerker. Toen heeft het JIP voorgesteld om me bij het Vellertzoom te plaatsen. Vellertzoom is een crisisopvang in een rustige setting. Het C.J.G. zou verantwoordelijk zijn voor de kosten tot mijn 18e, daarna zou het WMO het overnemen. Moet je nagaan, ik word volgende maand al 18, een heleboel geregel voor een paar maanden overbrugging. De manager van het C.J.G. Apeldoorn ging hier niet mee akkoord, hij zei: “Ze valt onder C.J.G. Voorst. Daar was ik in de beginfase al weggestuurd!

Wij weer naar het C.J.G. in Voorst gereden. Daar wilde ze een vrijwilliger aan me koppelen voor het financiële gedeelte maar wilde niet meehelpen aan huisvesting. Het liep dus wederom op niets uit. Ondertussen vreet het wel aan me, ik krijg het idee dat ze me niet serieus nemen. Ik doe mijn best en vertel elke keer mijn verhaal, het is allemaal zo duidelijk. Wat moet ik doen? Ook de Gemeente Apeldoorn heeft meegedacht om het op te lossen maar ze vonden mijn probleem niet erg genoeg, ik heb geen psychosociale problemen en ben geen crisisgeval in hun ogen.

Uit nood heb ik contact gezocht met een wethouder in Apeldoorn. En ja hoor, ineens gingen alle deuren voor me open. Ik heb direct een gesprek gehad met het Activerium, waar je normaal maanden op moet wachten. Nu helpen ze me verder zodat ik mijn financiën rond kan krijgen, op die manier kan ik een kamer gaan zoeken.
Rust

Dit is eindelijk een lichtpuntje. Ik heb ongeveer 9 á 10 instellingen moeten bezoeken maar 1 mailtje naar de wethouder was blijkbaar genoeg. Niemand die me wilde helpen en ben de outreachend hulpverleners van het JIP/STIMENZ dankbaar. Ik wil na maanden stress gewoon rust. In september begint het nieuwe schooljaar weer en daar wil ik me op focussen. Als je problemen hebt, ga dan niet alle instanties af. Ik heb daar geen enkele vertrouwen meer in. Ik heb het geluk dat er lieve mensen waren die op wilde vangen en ik kan voor mezelf de wilskracht vinden om te vechten. Er zijn genoeg jongeren die op straat belanden omdat instanties ze niet willen helpen. Wat zou er met mij zijn gebeurd als de ouders van een vriendin van me mij niet hadden opgevangen?”

(Foto en tekst door: Geronimo Matulessy)