Apeldoorn, The Netherlands
Menu
menu

AMSTERDAM – Droevig nieuws heeft me zojuist bereikt. Hashim (33, Sudan), de  eerste vluchteling die ik interviewde is om het leven gekomen na zelfdoding. De Sudanees kampte met depressies en was uitgeprocedeerd.

Je vergeet nooit je eerste fotoreportage en bijzondere ontmoetingen. Zo stond ik vorig jaar (april 2015) in de Amsterdamse Vluchttoren, waar op dat moment illegale vluchtelingen verbleven onder erbarmelijke omstandigheden. Hier sprak ik onder andere met Hashim.

Soms heb je van die momenten dat je een ‘click’ hebt met bepaalde mensen, zo had ik dat met hem. Ik nam hem mee om sigaretten te kopen en we wandelden door Amsterdam. We spraken over zijn situatie en verleden, ik had geen enkel idee wat ik ermee wilde doen maar het was gericht van mens-tot-mens. Hashim kampte met ernstige traumatische klachten maar werd niet behandeld, sliep moeilijk en was depressief over zijn asielprocedure. Tijdens mijn bezoek leidde hij me rond en zorgde dat ik anderen kon fotograferen.

Aan het eind van mijn bezoek bracht hij me als enige naar het station, rookte een peukje samen en gaf hem nog een laatste omhelzing. Niet wetende dat dit onze laatste ontmoeting zou zijn.

Beste Hashim, bedankt voor je openheid. Zonder dat we het wisten stond je aan de start van mijn carriere. Moge je ziel in vrede rusten.

Vaarwel!

Fotocredits: (c)Geronimo Matulessy

Fotocredits: (c)Geronimo Matulessy

Leave a reply