Apeldoorn, The Netherlands
Menu
menu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZOMERGASTEN 2016 – Alle ophef heeft ervoor gezorgd dat het programma ‘Zomergasten’ goed werd bekeken. Interviewer Thomas Erdbrink deed in de drie uur durende gesprek geen enkele moeite om zijn vooringenomenheid en afkeer te laten blijken, pijnlijk werd de kloof tussen de ‘elite’ en ‘burgers’ zichtbaar. Een onbeschofte houding die Abou Jahjah – die als eerste gast van dit jaar mocht aantreden – als een heer pareerde met diepgaande argumenten en persoonlijke ervaringen. Kwetsbaarheid werd hierdoor zijn belangrijkste wapen en diende Erdbrink dan steevast op dezelfde toonhoogte van repliek.

Dat je kunt verschillen van mening op de standpunten die Abou Jahjah is niet het probleem. Hij laat zien dat er in het gepolariseerde debat een sprankeltje hoop wordt gecreëerd. Niet gestoeld op ontmenselijking waar zijn politieke tegenstanders om bekend staan, geen onsamenhangende verhalen over ‘jullie’ en ‘wij’, geen geschreeuw om ‘minder, minder, minder’. Hij zoekt nadrukkelijk naar verbindingen. Iets waar Wilders en De Winter opzichtig falen door jarenlange demonisering van etnische minderheden, en waarop de politieke elite geen antwoord heeft. Geïnspireerd door de grote winst van de Wilders en consorten laten steeds meer politici zich verleiden tot populisme, alles ten gunste van het winnen van de broodnodige stemmen.

Abou Jahjah liet zien middenin de samenleving te staan, hij kent de frustraties van de kwetsbare moslimjongeren. In de slachtofferrol blijft hij tijdens de uitzending niet zitten en steekt ook hand in eigen boezem. Zoals hij terecht opmerkte : “A-typische gedragingen worden altijd door de samenleving genegeerd of de kop ingedrukt.”  Hoe je het ook wendt of keert, we hebben onze islamitische medemens nodig om tot een verdraagzaam leefklimaat te komen. Denken in termen als ‘zuivering’ en ‘schoonmaak’ hebben volgens Abou Jahjah fascistoïde kenmerken, je kunt volgens hem niet meer om de multiculturele samenleving heen. Hier slaat hij de spijker op kop, omdat dit het startpunt is van de discussie.

Alle kritiek vooraf bleek zoals verwacht onterecht. Het moet voor o.a. Esther Voet en Frits Barend wel schokkend zijn geweest dat hij geen radicale standpunten er op na heeft gehouden. Ik zou Abou Jahjah graag in debat zien treden met tegenstanders die op hetzelfde niveau communiceren, alleen dan kunnen er stappen worden gemaakt. Hij heeft nog niet mijn hart gewonnen, zo snel trap ik niet in publieke figuren. Het blijft een politicus namelijk.

We blijven zijn stappen nauwlettend volgen…

*Wie de herhaling van Zomergasten 2016 wilt zien kan op deze link klikken. 

 

error
  1. ik vond abou jahjah geen moment kwetsbaar. Hij was tamelijk betweterig – mag hoor, maar kwetsbaar is anders. En geen radicale schokkende dingen gezegd? Je slaat toch wat over.
    Hij noemde joden die uit frankrijk naar israel vluchten ‘ racisten’. Lekker is dat. JE vlucht weg als jood omdat je in frankrijk met zoveel moslims niet meer veilig bent… en dan zegt Abou dat je dat uit racistische motieven doet. Ipv uit veiligheid,
    Ik walg daarvan. de man heeft totaal geen medeleven/inlevingsvermogen. Ja met zichzelf en zijn eigen club. En zo iemand moet bruggenbouwen> Iemand die joden dus op deze manier haat?

Leave a reply