Apeldoorn, The Netherlands
Menu
menu
Wilmer Heck (Redacteur NRC)

Wilmer Heck (Redacteur NRC)

Wat moet Wilmer Heck, correspondent voor de NRC, hebben gedacht toen hij op maandag 15 augustus een artikel plaatste over het geweld van de Molukkers in de jaren ’70 en IS? “Shit, ik moet zoveel mogelijk lezers trekken. Ik zal de straat op moeten gaan en het archief induiken. Nee, geen tijd voor. Veel van mijn collega’s doen het tegenwoordig via Google en onderbuikgevoelens.” 

De computer wordt opgestart: “Ah bingo! Terrorisme is ‘hot’, Molukkers zijn ‘makkelijk’ en de lezers zijn ‘dom’. Kassa! Druk begon hij te schrijven, het artikel kreeg al aardig vorm door bloederige feiten aan elkaar te verbinden. “Dit gaat me goed af” – moet Heck hebben gedacht. “Iets met kogels, handgranaten en doden moet wel aanslaan. Nederlandse slachtoffers en angsten moet ik blijven benadrukken en uitvergroten.” Wie het artikel nog eens leest ziet dat Heck bewust de historische context eruit laat en enkel het ‘terreur’ zogenaamd zichtbaar maakt. Het hoe-en-waarom laat hij eruit, want dan wordt zichtbaar dat hij de plank volledig misslaat. 

Gratis geschiedenisles 

Nu krijgt Heck een gratis lesje ‘Molukse geschiedenis in Nederland’. Gratis, opdat hij ervan moge leren.

De reden waarom de tweede generatie radicaliseerde had meerdere oorzaken. Ik zal de belangrijkste redenen opsommen: De pijn van de eerste generatie (hun ouders) werkte traumatisch voor de gehele Molukse bevolking. Misschien is het Heck niet helemaal duidelijk; De Molukkers hebben gestreden voor de Nederlandse driekleur en waren hondstrouw aan de Nederlandse staat. Zo moesten 12.500 Molukkers verplicht naar Nederland vertrekken nadat Indonesië haar onafhankelijkheid had verkregen, hen was een vrije Molukse Staat (Republik Maluku Selatan, RMS) beloofd. Het verblijf in Nederland zou tussen de drie en zes maanden duren. Eenmaal op de boot werden de militairen ontslagen en geplaatst in voormalig concentratiekampen, bijvoorbeeld in Westerbork en Vught.

Molukkers staan bekend om hun militaristische karakter en opvoeding, een simpele optelsom werd het oppakken van wapens om hun frustraties kenbaar te maken. Een ander belangrijk aspect is het feit dat Molukkers niet konden, of rijkelijk laat, integreren en assimileren. Er stonden lange tijd hekken om de concentratiekampen heen en werd het volledig afgesloten van de Nederlandse bevolking. Als klap op de vuurpijl werd de Molukse bevolking in de financiële armoede gedrukt toen duidelijk werd dat het tijdelijke verblijf veranderde in een permanente status. Frustraties, trauma’s, vernederingen, valse beloftes en een militaristische inslag zorgden voor een explosieve mix.

Een hele korte opsomming, maar totaal anders dan de beweegredenen van ISIS. Zij willen een kalifaat stichten en iedereen hieraan onderwerpen. Dit mag en kan je niet in één adem noemen met Molukse vrijheidsstrijders en hun idealen. Wordt een mooi stuk als je de Nederlandse wandaden in de archipel naast IS legt.

Karakteriserend

Dat een tendentieus artikel als deze juist op een historische datum (Indië-herdenking) geplaatst kan worden zegt voldoende over de intenties van de ‘elite’ in de journalistiek. De Molukkers zijn 65 jaar in Nederland en worden tot op heden nog steeds geschoffeerd. Dat heeft niets te maken met een slachtofferrol waarin wij verkeren, het is slechts tekenend voor de scheve verstandhouding die op deze manier karakteriserend wordt geschetst. Het enige wat ik mijn grootouders kwalijk neem is, het aangaan van een alliantie met de Nederlandse regering. Ook dit had zijn redenen (financiële zekerheid, status en beloftes) maar ik was liever ten onder gegaan met een kogel in mijn hart en opgeheven hoofd, dan met mijn handen gevuld met Nederlands bloedgeld en valsheid. Onthoud die laatste zin maar goed Wilmer Heck, ik ben een derde generatie Molukker die weet aan welke kant hij moet staan. Als jij en ik in de jaren ’70 hadden geleefd, dan hadden wij in die trein kunnen zitten.

“Apa datang dari muka, djangan underé!” 

Lees het artikel van Wilmer Heck hier.

error
 1. wow! goed stuk! Ik als nederlander schaam mij vaak voor dit soort dingen, uit heden en verleden! Goed dat je dit deelt,
  Ik hoop dat er veel (witte)mensen van zullen leren, en zullen erkennen dat wij fouten hebben gemaakt in het verleden,en dat alleen daadwerkelijke gelijkheid en geen holle woorden nodig zijn!

 2. Goed geschreven! Ik heb er niets aan toe te voegen.

 3. Terima kasih Kawan!! Inderdaad super verwoord!!

 4. Wilmer Heck je beledigd mij en mijn volk met jou kijk op de zaak zoals jij die beschrijft. En dat je geweld wilt aanspreken prima Ik heb daarover ook geen moeite mee. Een man als jij die zich journalist noemt en de schijn opwekt door zg onderzoek via Google verdient niet het vak van journalistiek. Ga je schamen en maak je excuses publiekelijk. NRC als blad ga jullie je ook schamen als je dit toelaat.
  Betrokkene en belangstellende in deze F.P. Manuhutu Tiel.

 5. Zie mijn reactie

 6. Vergeet niet de pijn die men heeft gehad doordat men maar slechts 2 kinderen mee mocht nemen. De overige kinderen achterlatend bij familie. Moet je voorstellen hoe dat voelt….. dan ook nog het feit dat velen (ook de Indische generatie) de kosten van de boot volledig moesten terugbetalen. Vergelijk dat eens met de huidige situatie waarin migranten voorrang krijgen bij toekenning woning, bijstand etc etc. Ik sluit me aan bij overige schrijvers. Als belanda schaam ik me. Groeten Henri Kippers

 7. Terima kasih sdr Geronimo Matulessy.

  Weet je nog Wilmer Von Heck ” Van mij weten zij niets – toch?

  Wilmer Von Heck inventariseerde wat er over zoal digitaal circuleert

 8. Goed geschreven top. De NRC moet zich inderdaad schamen om zulke journalisten in dienst te hebben. In het bedrijfsleven was je al lang ontslagen. Het zou de NRC sieren door openlijk ook excuses aan te bieden voor het waardeloze artikel. Zo niet dan weten we wat voor een krant dr NRC is of voor staat. Maar excuses aanbieden is niet het eenvoudig hebben we al 66 jaar ervaren.

 9. Wat een ongelooflijke domme sukkel !! Hij moet zich doodschamen, slechte journalist

 10. Wat een kortzichtige vent. Ik hoop dat hij dit te lezen krijgt, de volgende keer zal hij wel 2 keer nadenken voordat hij dit zegt.

  Statistieken bij elkaar rapen kan iedereen. Maar om daar nog gedegen onderzoek naar te doen over beweegredenen en doelen/wensen is blijkbaar erg moeilijk.

  Goed dat u dit artikel hebt geschreven hr. Matulessy!

 11. geachte heer wilmer Heck

  Uw vergelijking over Ons Molukkers met IS is een misplaatse reactie in Uw collum!U doet een Hoop verdriet aan Onze bevolkingsgroep Groot ouders ouders kinderen en kleinkinderen en wel hierom de geschiedenis is Niet geschoeid aan IS of geweld!De historie is niet gebaseerd op geweld Schande wat U doet!

 12. Je moet je hersenen naar laten kijken !!!!!

 13. Zelden iemand zo de plank zien misslaan. En wat een werkgever die zulk broddelwerk goedkeurt.

 14. Hij noemt zich journalist??
  Ik ga geen energie steken in dit soort rare mensen die aandacht zoeken over onze ruggen!!

 15. Ken je geschiedenis zou ik zeggen, wat een brutaliteit. Wat weet hij nou van onze Molukse geschiedenis, hij heeft geen idee waar hij over schrijft. Helaas, het kwaad is reeds geschied. Ik verwacht excuses en een rectificatie.

 16. Hoi die kasta belanda binatang
  Wilmer Heck moet zich schamen tekort aan mensen kennis (Zuid Molukse achter gronden) Mena Muria !

 17. Ik neem aan dat bovenstaand, uitstekend, stuk ook naar de NRC is gestuurd, al was het maar als reactie op het walgelijke artikel van witte Wilmer?

 18. Schadelijke bah!

 19. Kortzichtig en dom. Leer en lees de Molukse geschiedenis voordat je een artikel over ons schrijft. Het slaat nergens op en wat een onzin kraamt hij uit. We zijn hier niet gekomen om economische redenen zoals de mensen rondom de Middellandse Zee. Onze ouders moesten naar NL voor een verblijf van 6 maanden. Helaas, dit jaar is het 65 jaar geleden dat onze ouders voet aan wal zetten in Rotterdam/Amsterdam. Velen van onze 1e generatie zijn er niet meer en dan ons vergelijken met ISIS. En dat noemt zich journalist van het NRC, wat een sukkel. Ze kennen amper hun eigen geschiedenis laat staan die van ons.
  Dank dat je het met ons heb gedeeld en hem van repliek heb gediend

 20. Je hebt hem goed op zijn nummer gezet Geronimo. Wat een eikel van een journalist. Het is kennelijk komkommertijd en dan denkt hij goedkoop te scoren door zo’n achterlijke artikel te schrijven.

 21. Ik snap niet zo goed dat zo een man zich journalist mag noemen die moeten toch juist de axhtergronden onderzoeken ?

 22. Goed verhaal. Je zou bijna zeggen: “Wilmer Heck hou voortaan maar je …”

 23. De kwaliteit en het niveau van de journalistiek bij de NRC is behoorlijk gedaald……Dat de hoofdredacteur het artikel heeft goedgekeurd is onbegrijpelijk….. jammer

 24. Hoofdredacteur NRC moet zijn journalist ter verantwording roepen voor de onzin die hij heeft geschreven. Excuses voor en recificatie van de artikel door NRC is minstens op zijn plaats voor de geloofwaardigheid van het blad.

 25. Jammer dat ‘mijn’ NRC dit kortzichtige artikel heeft geplaatst.
  Veel dank voor jouw heldere uitleg.

 26. Wat een hersenloze lafbak, die gozer!! Bah, en straks áls er wat gebeurt, niet gelijk komen met “zie je nou wel??” Dit heeft te maken met je eigen vieze, gore, kutvolk Hecke!! Bij het NRC, kan het niet geloven! Er lopen dus nog meer mensen rond als Wilders en Trump rond! Alleen de terreur eruit halen, en het hele verhaal terzijde laten liggen?? Heb in het NRC-next bij NRC-checkt notabene gelezen dat alle kranten blindelings, zonder controle op waarheid, enz. berichten overnemen. Om een leeg plekje op te vullen…..?! Dan zijn jullie dus gewoon geen haar beter!!!! Sterker nog, jullie verzinnen gewoon zelf een onderwerp en vullen dat naar eigen idee in!! En dan dit onderwerp!! Ik ga iets zeggen, hopen dat je het zelf leest is helaas te klein en ik weet niet waar je woont, maar mag hopen dat jij zodra je ook maar een teen de deur uitsteekt, je voordat je boe of bah kan zeggen geschiedenis bent!! NRC(-next), ontslaan, of je er nadrukkelijk van distancieren!!! Ontslaan zo oneervol mogelijk!!! Los van de pijn die je een hoop mensen doet, dit is beledigend, kleinerend, en kotsmisselijk makend!! Ook tegenover de Ned staat en legeronderdelen! Als er van niks geen oorlog en alles sprake was geweest, hadden ze niet hierheen gehaald geweest en was er HELEMAAL NIKS GEBEURD!!! Kon je dát niet eens bedenken?? Echt, hoop echt dat je door alke betrokken partijen zo door de mangel gaat, dat je je beter(voor iedereen) zelf van je zielige, goedkope, mismaakte leven berooft!!!

 27. Ach ja, het NRC.. Iedereen weet toch toch dat hoofdredacteur Peter vandermeersch niet vies is van een partijtje wegkijken en bagatelliseren van het IS probleem

 28. Ik vind dat Wilmer Heck een flinke draai om zijn oren moet krijgen. Wat een sensatieschrijver. En hij werkt voor de NRC? Bedoelt men niet de Telegraaf?

 29. Wilmer Heck,
  Riooljournalist last van syndroom van IMPOS ANIMI et NON CAMPOS MENTIS ..Reeds!!

 30. Ja, maar…. Zij deden het ook en daarmee is de kous af. Lees maar eens wat geenstijl hierover te zeggen heeft, uitstekend verwoord.

 31. Weer zo’n typische onwetendheid actief dit…..

 32. Wat is dit voor een krantje ?
  Kan je daar ook je reet mee afvegen ? Of krijg je dan vervelende ziektes ?

 33. Zeer adequate reactie op dit oerdomme en beledigende NRC-artikel. Sommige verlichte Belanda’s gaan over lijken om hun gelijk aan te tonen. Dank u voor deze heldere en oprechte reactie!

 34. Journalist? Meer een idiote kwakzalver!!

  Ff terug de schoolbanken in met die vent met als leerkracht een molukker met veel geschiedenis.

  Ik ben ook 3e generatie en zelf wij weten hoe het zit, ik heb kids 4e generatie die weten zelfs de geschiedenis.

 35. Uitstekend in de hoek gezet waar hij hoort, die Wilmer. Hulde.

 36. Wilmer Heck, is zich er zeker niet van bewust dat dit artikel wonden die helemaal nog niet geheeld zijn weer open maakt.
  Het Molukse volk, dat trouw is, trouw tot in de dood, is helemaal nog niet genezen van de wonden die geslagen zijn.
  Er is nooit vergeving gevraagd, voor wat de Nederlandse regering destijds heeft gedaan, dat is jammer, en hierdoor blijft de wond, gaat hij af en toe dicht maar door artikelen als van de heer Heck, gaat deze weer open.
  Wanneer wordt het Molukse volk in ere hersteld? Ik hoop het nog mee te maken.

 37. Schoffering van Nederlanders met een Molukse achtergrond, bahhh!!!!!

 38. Wat een ongelooflijk slecht en dom artikel. Wat een belabberde journalistiek zeg. Ken de feiten voordat je iets publiceert. Snap ook niet dat er niemand bij het NRC dit heeft bekeken en heeft gecorrigeerd. Maar blijkbaar staat de kwaliteit van dit artikel voor de kwaliteit van het NRC. Je mag van mening verschillen dat is geen probleem. Maar zulke beledigende onwaarheden publiceren gaat echt te ver. Welgemeende en diepe verontschuldigingen zijn hier zeker op zijn plaats.

 39. Wat ben jij voor belanda ken jij de geschiedenis nee
  Ben jij een molukker nee dus hou het lekker bij je eigen volk??

 40. Het stuk van Wilmer Heck slaat kant nog wal. Het is natuurlijk vreselijk wat de Molukkers is aangedaan. Belofte maakt schuld. Aan de andere kant kun je ook zeggen dat de Molukkers de Nederlanders hebben geholpen om een volk te onderdrukken wat zijn drang naar vrijheid wou verwezenlijken. Maar daarover geen woord gerept.

 41. Wat een drama die journalist! Ben volledig afgeknapt op die krant. Beste Molukkers, deze man is het niet waard om je druk over te maken. Er zijn genoeg mensen die wel respect voor jullie geschiedenis hebben en ik ben daar een van!

 42. Het is onbegrijpelijk dat het NRC een journalist met zo een beperkte historische kennis de gelegenheid geeft te publiceren. Het ontbreken van enig historisch besef wordt blijkbaar ook door eindverantwoordelijken bevestigd. Een eindredacteur en of directie moet zich echt schamen door toe te staan dat dergelijke beledigende onzin wordt gepubliceerd. Genant en zeer onwaardig!

 43. Ik kan alleen dit zeggen: Sukkel, ga de geschiedenis over het hoe en waarom de Molukkers hier zijn eerst goed lezen!!
  Ken de geschiedenis!!!

 44. zie het niet alleen als een laffe daad dat geen loonstrookje verdiend zo, maar hij is zeer gevaarlijk bezig zo met zijn leugens via nrc te verspreiden. deze man verdiend daardoor totaal geen respect, hooguit op staande voet de laan uit gestuurd te worden!

 45. Voor het NSB Handelsblad is alles toestaan om de politieke correctheid te verdedigen. Inclusief de Molukse geschiedenis in Nederland te misbruiken. “Journalistiek” van het laagste allooi die het nieuwe normaal is bij HTC.

 46. Het Zuid-Molukse Volk, Een vergeten en afgedankt Volk door de Nederlandse overheid: afschilderen als een groep terroristen die een eigen Staat wil hebben met een eigen Kalifaat, kan iedereen. Maar U maakt het wel erg bont. Welnu .. meneer de journalist, ik hoop van harte dat U de vele reacties van het nog steeds levende Molukse Volk hebt gelezen. Met eer en trots dat ik Molukker ben, keur ik Uw schrijven over mijn Molukse landgenoten volledig af. Het is mij overigens ook duidelijk dat U wellicht een grote tekortkoming hebt aan fatsoen en menselijke kennis wat betreft Vaderlandse geschiedenis van eigen bodem. Hopende dat U flink op het matje wordt geroepen Door Uw werkgever omtrent Uw verschrikkelijke kunst van veredeld minachtend schofferend schrijfgedrag, wordt Uw persoon Door vele mensen die de Molukse geschiedenis kent en ik durf te zeggen .. ook die dit niet weten .. Uw schrijven als een rioolklapper vinden. Geschreven door een dom mannelijk blondje werkzaam bij een krant.

 47. “Vermeende geschonden beloften”
  Wat een konijnenkop.. en dat van een NRC wat een kwaliteitsblad zegt te zijn …
  Terugsturen naar huis en voor straf huiswerk laten doen..

 48. Schandalig artikel van NRC. Klasse antwoord hier en op Geenstijl.

 49. Wilmer Heck heeft zich als NRC-readacteur EU en België voor mij volstrekt gediskwalificeerd, maar ook NRC-HB als kwaliteitskrant. Heck blijkt gespeend van enig historisch inzicht en besef. Als je zoiets schrijft, twijfel ik ook aan je analytische vermogens. En dan nog uitgerekend op 15 augustus, de dag waarop wij het einde van WO II herdenken en ook de Molukse militaire en burger gevallenen tussen 1942 en 1945 . Ook die traditie zat in de ziel van die 2e generatie jongeren in de jaren 1970. Net als de strijd in Indonesië tussen 1945 en 1950. Heck schoffeert die geschiedenis. En de NRC-redactie staat hier blijkbaar achter. Dat zegt iets over die redactie. Molukse radicale jongeren uit de jaren 1970 vergelijken met de bloeddorstige Islamterroristen van Isis anno nu: wat voor analytische kronkel heb je dan in je hoofd ?

 50. Goed en correct verwoord Geronimo!
  Wat een eikel is die Van Heck.
  Schandalig van NRC, die nu echt door de mand vallen. Wat een pseudo journalistiek!
  Blijf alert op dergelijke berichten.

 51. Als de NRC zulke onbenullen in dienst heeft die Zo duidelijk de feiten van wat hij schrijft niet uitdiept dan is het de moeite niet om zo,n krant te kopen. Het verbaast me ook dat het artikel is goedgekeurd..

 52. Ik als belanda schaam me dood voor de behandeling van Uw volk tot op de dag van vandaag ! Net als toen is het motto nog steeds “verdeel en heers”

 53. Schandalig en dat noemt zich redacteur?? Man weet je wel dat de Molukkers voor ons land hebben gestreden dit is wel zo beledigend en pijnlijk .SChAAM JE. !!!

 54. hmm, iemand voelt zich op de teentjes getrapt.

  terreur=terreur en en niet goed te praten, daarnaast vertel je het alsof bij de molukkers NL de bad guys waren maar in feite kozen de molukkers om samen met NL tegen de rest van indonesie te strijden (om het kolonialisme te beschermen waardoor zij in feite net zo slecht tot zelfs nog slechter waren) en toen de oorlog daar werd verloren konden die molukkers simpelweg niet meer daar wonen want dan werden ze vermoord door de rest van indonesie. oftewel die molukkers waren destijds net zo slecht als NL en het is dus nog steeds niet goed te praten

  net zo als het niet goed te praten is hoe IS ons aanvalt, als je je er ook maar een beetje in verdiept had had je trouwens geweten dat de normale inwoners daar ons nog erger vinden dan IS omdat wij daar ook (terreur) aanslagen plegen in de vorm van bombardementen die meer onschuldigen dan IS strijders vermoorden.

  graag de volgende keer in de feiten verdiepen voor je je ermee bemoeit ipv boos doen omdat je voorvaderen beledigd worden.

  ook ik praat het nederlandse optreden in beide gevallen niet goed, eerst indonesie koloniseren (vervolgens was het wel weer goed dat ze de molukkers hierheen haalden, ze hadden die molukkers ook daar kunnen laten en afgeslacht laten worden maar nee, ze wisten wie hun vrienden waren en hebben die vrienden gered)

  en vervolgens die bombardementen in het middenoosten.

 55. RMS zou veel meer ruimte en erkenning moeten hebben in Nederland.

 56. Wilmer Heck….En hij durft zich journalist te noemen. Schandalig!!

 57. Mijn God zeg jou moesten ze eens flink op je hoofd slaan met een geschiedenisboek Wilmer Heck! Ga je heel diep schamen man.

 58. KOP: “Molukkers vermoordden 3 miljoen Nederlanders”.
  SUBKOP: Heel Den Haag met bijna een half miljoen inwoners is afgeslacht.
  (Lekker zo’n titel tijdens komkommertijd.)

  In een tijd waar populisme en onderbuikgevoelens de overhand hebben, heeft een kwaliteitskrant juist een speciale verantwoordelijkheid. Je artikel opleuken met pseudo wetenschappelijke grafieken om het aantal doden te kunnen staven en daardoor groepen te stigmatiseren is nogal makkelijk. Echt een ’elite’ bericht inderdaad…
  Met dezelfde hoogmoed en dedain zeggen deze types dat “zij niet verantwoordelijk zijn voor het verleden van de 15.000 systematisch vermoorde Molukkers in Banda door Jan Pieterszoon Coen, in 1621”.
  Of dit : “Ik kan niet altijd verantwoordelijk gehouden worden voor de daden van mijn voorouders!!” Dus zij waren het niet maar hun voorouders… En “jullie moet steeds niet in de slachtoffer-rol gaan zitten”, ja dat ligt bestorven in hun mond!

  Percentagegewijs zouden Molukkers nu ook 3 miljoen Nederlanders moeten afslachten … Hier onder “kwaliteits-analyse” !!

  Blijf je even bij Wilmer Heck.. gaan we even samen in de tijd terug net als jij.

  1621 vermoorde Jan Pietszoon Coen 15.000 Bandanezen. De hele Molukse bevolking bestond uit zo’n 80.000 inwoners.
  Op de huidige Nederlandse bevolking (ca. 16 miljoen) geextrapoleerd zouden er 3 miljoen Nederlanders afgeslacht zijn. Den Haag had in 1620 15.000 inwoners.
  Coen kwam met 2000 man naar Banda een immens leger. Nederland (De Republiek) had een bevolking van 2 miljoen. Tegen de huidige bevolking had Nederland een leger van 1,6 miljoen erheen gestuurd.

  1969
  Nog wat cijfers Wilmer – een beetje in de context van 15 augustus, de capitulatie van Japan – want we moeten aantonen dat Molukkers in het verleden nog erger waren dan Nederlanders.
  Dezelfde linksige Nederlanders waren zo tegen de Amerikanen in Vietnam die met een leger van bijna een 500.000 (bevolking 200 miljoen)in 1969 daar waren.
  Wat heeft Nederland ermee te maken. Nou effe appels met appels vergelijken.
  1940
  Het KNIL had 76.000 man in Indie bij een bevolking van 8,9 miljoen Nederlanders. Percentagegewijs had Nederland 1,7 miljoen man naar Vietnam gestuurd.

  DUS WAT WIL JE AANTONEN Wilmer??
  Door je armoedige vergelijking met ISIS en de Molukkers in de kop te zetten van je artikel, heb je de lezer meteen ‘geframed’ .
  Verder geen inhoud en context.
  ISIS vermoordt systematisch mensen net als de Nederlandse VOC!
  Ambonnese militairen hebben hun leven gegeven door Nederlanders te beschermen tegen de Jappen en later de indonesische ‘ pelopor’ in Indie. WAT WAS HUN DANK?
  Nederlandse soldaten, om net als jij appels en peren te vergelijken – een open zenuw bij Nederlanders – konden niet eens Srbrenica beschermen!

  Dus NRC als jullie in komkommertijd iemand een smeuïg artikel wil laten schrijven, zoek dan iemand anders, als je een kwaliteitskrant bent.

  Anis de Fretes
  Amsterdam

 59. Ik denk dat niemand in NL heeft getwijfeld aan de Molukkers. Er was een probleem met die treinkaping en er was die school, maar altijd heeft iedereen geweten dat dit een wanhoopsdaad was. Het was geen kwade wil. Dit uitgangspunt is belangrijk. Misschien hebben de Molukkers het zelf anders gevoeld maar we hebben altijd geweten dat de Molukkers onrecht was aangedaan, er was ook niet veel mogelijk. Er waren wel plannen voor de onafhankelijkheid van de Molukken maar Amerika was er tegen. En dan kun je plannen maken tot en met, maar er komt niets van de grond. West Papua, idem dito. De Indonesische overheersing kost anno 2016 nog steeds levens, boven die miljoenen die al eerder zijn gegaan. Er was toen in 1945, net als nu geen mogelijkheid om de Molukkers te geven waar ze recht op hebben, ik heb geen enkel idee waarom men het toen beloofd heeft. En waarom de mensen naar Europa zijn gesleept is ook onduidelijk. Zou men wellicht toen toch nog een mogelijkheid hebben gezien, ik weet het niet. De heimwee blijft, maar heimwee is een vorm van melancholie en van liefde. Persoonlijk denk ik niet dat er Nederlanders zijn die de Molukkers nog kwaad aankijken voor die korte periode waarin men dacht een oplossing te kunnen afdwingen. Maar die oplossing komt nooit, Indonesië gaat nooit vrijwillig stoppen met hun kolonialisme.

 60. Wat een doelloos artikel. Ken je geschiedenis voordat je een ” artikel ” schrijft. Journalistiek is eerst research en dan bronnen controleren , en dan pas schrijven! Dan voorkom je dit soort onbenulligheden . Schaam je Willem Heck dan wel NRC.

 61. Tjonge tjonge zeg.
  Dat zo’n beunhaas zich journalist noemt.

  Na het lezen van het artikel schaam ik mij er voor dat ik een Nederlander ben.

  Iedereen weet toch dat de Molukkers keihard genaaid zijn door de Nederlandse regering.
  Doe als journalist je huiswerk, maar ik vind dat iedereen de geschiedenis van de Molukkers moet weten.

 62. De Molukkers waren destijds net zo slecht als de Nederlanders??? Beste Bob, het was een leuke poging, maar helaas sla ook jij volledig de plank mis! De Nederlanders hebben zich destijds min of meer aan de Molukkers opgedrongen, maar het stukje slavernij en de genocide op Banda zullen wel niet vermeld worden in jouw geschiedenisboeken.
  De beweegredenen waarom Molukkers de Nederlanders hielpen om de kolonie in stand te houden zijn dus net even wat complexer dan jij doet overkomen. De Molukkers naar Nederland halen was dan ook het minste dat de Nederlanders destijds konden doen.

  Een slachtofferrol aannemen is niet aan mij besteed, maar onwaarheden verkondigen en een sensatie artikel willen plaatsen ten koste van de Molukse gemeenschap vind ik schandalig. Een excuses vanuit het NRC voor het plaatsen van dit onsmakelijke stuk vind ik dan ook niet meer dan logisch!

 63. Groep vier basisschool doet het beter. Zegt ook iets over zijn werkgever die hem in dienst nam. Welke eisen stelt die aan werknemers? Geen?

 64. Zo is het dus gegaan ,ik heb het al zo vaak geschreven ,welke idioot durft de vergelijking te trekken van de molukkers en IS.

 65. Ik vond de NRC zo’n goed dagblad dat een zaak van verschillende kanten op goede wijze belicht. Zo’n Heck werpt de NRC in de modder door zijn stupide verhaal, zonder eerst in de geschiedenis te duiken. Krenkend en verwerpelijk. Betekent: “what the heck” niet dat het me niets kan schelen? Hoe toepasselijk.

 66. NSB handelsblad

 67. Zo Meneer Heck, Schaam u Diep!!! De tranen en woede staan in mijn ogen bij het lezen van dit achterlijke artikel. Hoe durft u zulke dingen te schrijven !!! Mijn opa was een knil militair en heeft keihard gevochten zoals vele anderen. En dan komt u even langs, een snotneus met zo’n artikel ??! U bent niet wijs echt. Meneertje die denkt dat hij alles weet. U weet hier helemaal niks van af dus zwijg gewoon. De pijn en het verdriet + verraad zijn nog altijd voelbaar. Ook ik ben een 3e generatie. Een halfbloed. Maar mijn moeder heeft mij altijd geleerd om Trots te zijn op mijn roots. En weten waar mijn opa en oma vandaan komen. En dit geef ik ook door aan onze 2 kleine kinderen. Zodat zij het ook weer doorgeven! Ons maakt u niet klein!!!

 68. Maandag 15 augustus 2016 – INDIËHERDENKING.

  Na het lezen van dit boek, kan men misschien begrijpen, waarom de KNIL’ers en de nabestaanden erkenning en 3 jaren achterstallig soldij nog moeten ontvangen.

  Hoezo slavernij afgeschaft.
  1942-1945 hebben de KNIL’ers en de Molukkers, die trouw vochten en stierven voor de Nederlandse vlag, als dwangarbeider voor de Japanner’s onder embarmelijke omstandigheden voor niets gewerkt. Onze regering moeten deze KNIL’ers nog 3 jaren achterstallig soldij betalen. Door deze KNIL’ers of hun nabestaanden niet uit te betalen, vochten en stierven zij dus als slaven voor de Nederlandse (vlag) regering. Zij hebben recht op 3 jaren soldij (1942-1945). De Kon. Marine heeft wel salaris gekregen, waarom de KNIL’ers niet? Vinden jullie het gek, dat mensen in opstand komen als zij geen recht krijgen, die zij wel moeten hebben. Ik diende zelf bij de defensie, maar het zou toch te gek zijn, als ik 3 jaren geen salaris zou krijgen. Nederland is rijk (vooral geld, dat zij verdiend hadden uit de koloniale tijd). Het is geen gift, die de nog in leven zijnde KNIL’ers zullen worden uitbetaald, maar het is achterstallig 3 jaren salaris waar zij recht op hadden. Nederlandse Overheid jullie moesten je schamen door ook de nabestaanden en erfgenamen van deze KNIL’ers niet uit te betalen. Willem Heck, waar schrijft je over?? Schandalig zonder de geschiedenis te kennen. Je hebt nog minder hersens dan dieren en zij kunnen nog normaal communiceren.
  Lees dit boek “Nooit meer thuis”, om het te begrijpen, wat er in zo’n KNIL-familie tussen 1934-1948 heeft afgespeeld. ISBN: 978-94-90537-42-5 Uitgave: In-Out Books.

 69. Het bloedbad dat Nederlandse militarien in 1949 aanrichtten in het dorp Rengat op Sumatra heeft veel meer leven gekost dan tot nu toe bekend was.NRC en Reporter Radio melden dat er 270 mensen gedood zijn in het plaatsje in het vormalige Nederlands-Indie, nu Indonesie.
  ***

  Dit waren toch geen Molukkers?….

 70. Molukkers hebben niet gevraagd om te verkassen naar Nederland! De koloniale overheersing weet u nog? Wat daar is gebeurd? Wat een achterlijke vergelijking Willem Heck!!!!

 71. Ik sta volledig achter alle reacties, die hier tot nu toe geplaatst zijn.

 72. Wilmer Heck. Een van de grootste schandalen uit de Nederlandse geschiedenis eventjes wegpoetsen door zo’n achterlijk ‘vergelijkend’ stuk te schrijven. Kwaliteitsjournalistiek, ten voeten uit. Geronimo, prachtig en ingehouden heb je NRC volkomen afgeserveerd.

 73. Jullie lezen slecht. Hij vergelijkt ons niet met IS, hij vergelijkt de dreiging van geweld nu met die van de jaren ’70. Het gaat niet om beweegredenen voor het gebruik van geweld of een waardeoordeel over of het plegen van aanslagen terecht; het artikel gaat over de angst onder de bevolking. Het probeert de hysterie die er nu in media en bij politici is (die het gretig ge- of misbruiken) in relativerend perspectief te plaatsen.

  • Normaal reageer ik niet op ‘reacties’ van bezoekers.

   Ik wist dat deze verklaring zou gaan komen, was er dus allang op voorbereid. Zo heb ik het stuk ook proberen te lezen. Echter is de kop v/h artikel al misleidend, in de journalistiek noemt men dit ‘clickbait’. Gestoeld om zoveel mogelijk lezers te trekken. Daarnaast werkt de inhoud suggestief en is het een ‘false frame’, verwijzend naar (..)vermeende beloften(..). Die direct impliceert naar terroristische daden zonder historische context.

   Dat hij zogenaamd het geweld van IS wilt relativeren is niet het punt, wel het misselijkmakende voorbeeld die hij hiervoor gebruikt op een historische datum (15-08, Indië-herdenking). Je kunt alles gelaten over je heenkomen, maar je kunt ook binnen de wettelijke kaders hiertegen ageren. Omdat de tekst foutieve, suggestieve informatie omvat en de vergelijking niet te maken valt. Zelfs niet als je het goed bedoelt hebt.

 74. Geen woorden meer aan toe te voegen.
  Mooi geschreven!

 75. Je bent en zult altijd een rioolrat blijven .NRC deze debiel hoort het ontslag te krijgen.Moet het sprookjes boek van moeder de gans gaan lezen want zijn iq is van een 2 jarige.

 76. Respect voor onze molukse landgenoten, Een veraden in de steek gelaten volk ! De nedelandse regering moet zich kapot schamen voor dit verraad en dat terwijl er een onafhankelijksheids verklaring getekend en al is .
  Ze hebben gevochten voor onze vrijheid de KNIL zijn voor mij de echte helden zonder glorie .
  Mena Muria

 77. Mijn advies aan Willen Heck: Lees eerst je eigen geschiedenis!!!Dan luister ik naar jou…

  De relatie tussen
  Nederland en Indonesie is eigenlijk gebaseerd op de handel.Vanaf 1595,toen de eerste de vloot vertrok naar Oost-Indie, werden er verchillende reizen ondernomen naar Indonesie.in Indonesie kon men producten krijgen de op de Hollandse markt erg zeldzaam of zelfs onbekend waren:Specerijen,porselein,zijde,satijn,damast,sabels,edelstenen,goud en schilpaden.Ook brachten de peper,kruidnagel,noodmuskaat en foelie veel winst op voor de Nederlandse ondernemers.Om meer winst te maken werd in 1602 besloten tot samenwerken tussen de verschillende handelskamers.Dit resulteerde in de oprichting van de Vereninigde Oost Indische Compagnie (VOC) De VOC kreeg van de Staten- Generaal het alleen recht op de handen ten oosten van Kaap de Goede Hoop,.Naast dit handelsoctrooi kregen zij ook politieke rechten:zij mog zelfstandig verdragen sluiten,forten bouwen,OORLOG VOEREN en gebieden besturen die zij zou veroveren…

 78. Chapeau voor dit goede stuk.

 79. Geronimo prima stuk inderdaad Heck moet zijn eigen geschiedenis eerst goed bestuderen en verslag doen wat zijn voorvaderen gedurende hun bezetting bij ons in Maluku aangericht hadden.

 80. Deze meneer kent niet alleen de molukse geschiedenis niet maar ook van de Nederlandse wandaden van het VOC en het expeditie leger zijn hem onbekend. Jammer echter om Srebrenica erbij te halen want ook daar werden mensen door de politiek in de steek gelaten.

 81. Volgens mij is die zogenaamde journalist zelf een afvallige IS-strijder. De aandacht legt hij bij de Molukkers om een veilig verblijf in NL te verkrijgen. Eigenlijk zou de IND “NRC Handelsblad” moeten doorlichten, mogelijk lopen daar nog van die laffe en afgedankte terroristen rond. Hoe heet die man ook weer? “Wil Mer Heck”, vrij vertaald: Ik wil me voor gek laten verklaren …. van mij mag je.

 82. Juist door en voor dit soort randdebielen moeten ze het op scholen gaan verplichten om bij het vak geschiedenis goed en uitgebreid te vertellen en uitleggen wat er allemaal gebeurd is in Indonesië. Vergeet vooral de rol van de Nederlander niiet, het hoe en waarom onze ouders naar Nederland zijn gekomen, wat zij hebben moeten ondertekenen, wat zij allemaal hebben moeten betalen ( ja zelfs de tweedehandse kleding bij aankomst in Nederland van het Rode Kruis!), de loze beloftes en wat de Nederlandse regering onze ouders nog steeds verschuldigd is!!! En dit is niog maar een klein stukje van alle ellende en kleineringen en discriminaties die wij hebben moeten doorstaan. Moeten wij het weer doorstaan door zo’n thuisstudie journalist? En NRC, heeft dat nog bestaansrecht?

 83. Heck. Je bent heel erg gek. Wat weet je over ons? Je weet niks over ons. Want waar waren jullie toen mijn opas jullie volk toen die door de duitsers waren gebombardeerd? ? Mijn opas hebben voor jullie 3 kleuren kei hard gevochten. Toen scheten jullie in jullie broek voor die duitsers. Maar door jullie leugens zijn wij nooit meer naar onze vaderland. Heck je heb ons zeer beledigd door ons te vergelijken met de IS. En Sadaap Geronimo

 84. Werkelijk ongelooflijk dit verhaaltje want meer is het niet. Is deze man wel goed bij zijn hoofd? Als je de geschiedenis niet kent vrolijke vriend, informeer eerst eens hoe het werkelijk in elkaar zit alvorens dit soort propaganda te schrijven.

 85. Het is triest om dit als correspondent te willen neerzetten in de krant ! Vraag me af waar hij zijn know-how vandaan heeft gehaald en dat de NRC dit alles toelaat ?
  Deze Wilmer Heck heeft ergens de bel horen luiden maar weet echt niet waar de klepel zich verstopt heeft …. !
  Men had dit eerst moeten verifieren alvorens tot publicatie over te gaan !

 86. Wat een huichelaar is dat he!!!Weet hij hoe zijn voorouders hebben Nederland opgebouwd? Ze hebben alles gestolen uit indonesie en Africa…Door wie werd APARTHEID ‘uitgevonden’? Als we terug gaan kijken dan zien we dat Nederland en England waren de grootste Barbaren en dieven in de wereld…En hij met zn domme kop vergelijk Molukkers met IS!!! Kom je maar istanbul zal ik je gratis over je voorouders lessen geven…

 87. Beschamend dat een krant als NRC zo’n artikel durft te plaatsen!

 88. Nederland heeft een ereschuld aan de Molukkers dus gepaste eerbied en respect zijn vereist. Een redacteur als deze ontslaan en vervolgen. Op scholen een meer realistische kijk op onze houding in, met name, Suriname en Indonesië onderwijzen in geschiedenislessen.

 89. @bob wie is wij ? Praat jij voor NL of de westerse blanke medemens of voor alle nazaten van het NL kolonialisme ?

  Aangezien je zo van de feiten bent en aldus graag de wijsneus uithangt, is het handiger dat jij je even inleest in de Republik Indonesia Serikat en de Republik Indonesia, misschien wordt het dan duidelijk waarom de Molukkers niet aldaar gedemobiliseerd konden worden zonder dat NL de zwarte piet zou krijgen.

  En zal je mogelijk ook begrijpen dat de ‘rest van Indonesië’ voor 1950 nooit bestond.

  Het enige wat NL gered heeft is het eigen gezicht.

 90. Heel erg jammer, dat hij zoveel aandacht krijgt.
  Sukkel

 91. Heck, een hersenloos geschreven artikel. Schande NRC om iemand , die kennelijk van toeten nog blazen weet, een groep Nederlanders weer te laten schofferen. Ik schaam me als niet Molukker/indisch Nederlander steeds weer als ik zie hoe deze mensen nog steeds niet serieus genomen worden en iedere willekeurige vreemdeling wel.

 92. Willem Hecker je bent echt een hacker triest geval leer je geschiedenis leugens schrijf je aan de wereld dat je je diploma had behaald als journalist snap ik niet. Man der Leugen. Provocateur. Stalker!!!!

 93. Belachelijk,hoe durf je zo,n stuk te schrijven,Molukkers zijn juist hele lieve mensen met veel respect voor hun medemens, er is hun hier zoveel onrecht aangedaan waar ik als Nederlander mij nog steeds voor schaam ,deze mensen hebben meer dan respect verdiend.
  Afschuwelijk dat ze dit weer over hen heen krijgen.
  Nederland open je ogen!!!!!!

 94. Je bent geen redacteur maar een idioot. ?

 95. Leugens groeien met de dag…en daar zijn de journalistieke wereld goed in met het verspreiden van verkeerde informaties!

 96. Ik blijf erbij dat we ons als Nederlanders kapot moeten schamen hoe we de Zuid- Molukse bevolking hebben behandeld na onze “politionele acties” in Indonesie. Ik snap niet waar dit heerschap het vandaan haalt om die strijdt van de RMS in de jaren 70 te vergelijken met dat van ISIS nu. Natuurlijk is het geweld uit de jaren 70 niet goed te praten, wel te begrijpen wat voor frustratie er was ontstaan na de beloftes van de toenmalige NL regering. Ik zie nog dat mijn plaatsgenoot machinist Bierling werd doodgeschoten in de deur van de trein. Maar dat is mi toch heel iets anders dan de islam misbruikende idioten die overal te kust en te keur aanslagen plegen om ons alleen maar angst aan te jagen. En dat lukt zo nu en dan aardig.
  Diep heel diep schaam ik mij. Zo ga je niet met mensen om die voor de Koningin hebben gevochten.

Leave a reply